Överaktiv blåsa


Att ha en överaktiv blåsa är något som drabbar så många svenskar idag, att detta närmast kan anses vara en folksjukdom numera. Både män och kvinnor drabbas, och typiska symptom på en överaktiv blåsa är bland annat:
– Att man väldigt ofta känner sig kissnödig, mycket mer ofta än andra.
– Att man kissar väldigt ofta.
– Att urin ibland kan läcka, utan att man vill det.

I regel är det vanligare att man har en överaktiv blåsa ju äldre man blir, men fenomenet förekommer även hos barn och ungdomar. Man kan också drabbas av detta fenomen helt plötsligt, trots att man inte haft detta problem tidigare. I vissa fall beror det på allvarliga anledningar och sjukdomar, som t.ex. nervskador, nervsjukdomar, prostataförstoring eller liknande, men oftast finns ingen särskild orsak till problemet, även om livsstilen och dina vanor kan spela stor roll. Personer som går på toaletten väldigt ofta eller som dricker väldigt mycket, alternativt förtär stora mängder med vätskedrivande mat och dryck, löper större risk att drabbas av överaktiv blåsa än andra.

Vad kan man göra om man drabbats?

För det första går det faktiskt att träna upp sin blåsa, så att den klarar av större urinmängder innan man känner sig kissnödig. Detta är dock en process som är ganska lång, och har du hälsoproblem, bör du alltid rådgöra med en läkare eller urolog först. I regel fungerar detta dock så att man håller sig i 4 timmar, under en viss period.

Det finns även läkemedel man kan ta, för att undvika att känna av den överaktiva blåsan hela tiden. Även för att få detta, behöver du dock ta kontakt med en läkare. Om din överaktiva blåsa verkligen besvärar dig, bör du därför ta kontakt med din närmaste vårdcentral.

Det finns dock även naturliga metoder man kan ta till för att lindra besvären. Ett av de mest effektiva sätten är att dricka tranbärsjuice regelbundet. Tranbärsjuice innehåller nämligen många naturliga ämnen som redan länge använts av våra förfäder för att behandla urinvägsinfektioner och annat som stört urinblåsan. Tranbär i allmänhet är bra för detta område på kroppen, men genom att dricka tranbärsjuice är det lättare att få i sig större mängder av detta bär. Gillar du dock inte att dricka juicer, går det dock även alldeles utmärkt att äta tranbär i dess naturliga form.

Äta eller dricka Tranbär

Tänk dock på att det är viktigt att äta eller dricka tranbär regelbundet för att du ska känna av effekten. Intressant nog tycker dock de som ätit tranbär eller druckit tranbär att de känner av effekten även efter att de slutat äta eller dricka detta, om de intagit detta under en längre tid.

Det finns även andra naturläkemedel som kan hjälpa dig, men tranbär och tranbärsjuice anses av de flesta vara det mest effektiva behandlingsmedlet.

Man kan även försöka lägga om sina måltids- och dryckesvanor, så att man dricker mindre, framför allt under problematiska tidpunkter, samt undviker vätskedrivande maträtter, drycker och mediciner. Om du är osäker på vad som är vätskedrivande och inte, läs på om detta via internet, alternativt boka en tid hos en kostterapeut.