Tranbärsjuice

Tranbärsjuice är ett riktigt mirakelmedel, som är fullkomligt naturligt och som i århundraden använts för dess hälsofördelar. Idag är det dock inte alla som känner till hur oerhört kraftfullt och effektivt tranbärsjuice är, och vilka fördelar det kan ha för vår hälsa, så det tänkte vi kort redogöra för här.

Tranbär förebygger urinvägsinfektioner

Om du lider av regelbundet återkommande urinvägsinfektioner, kan tranbär, antingen i form av tranbärskapslar eller tranbärsjuice, motverka och förebygga dessa infektioner, då tranbären påverkar din egen bakterieflora i kroppen i allmänhet i en mer positiv riktning, och det är just denna bakterieflora som orsakar dessa infektioner, som annars i regel botas med antibiotika.

Andra fördelar

Även uppkomsten av njurstenar förhindras om man dricker tranbärsjuice eller får i sig tranbär i andra former regelbundet.

Beståndsdelarna i tranbär tros även kunna ta död på flera andra sorters virus snabbt och effektivt, och ha  en allmänt uppiggande och hälsofrämjande effekt på oss människor, då tranbär även är mycket c-vitamin och antioxidantrika.

Utöver allt detta sägs tranbär även motverka och lindra diarre i viss mån. När det gäller detta, pågår forskning dock fortfarande, så resultaten är inte lika säkra som när det gäller de andra hälsofördelarna med detta mirakelbär.

Biverkningar

I regel har varken tranbär, tranbärskapslar eller tranbärsjuice några biverkningar, då dessa produkter består av helt naturliga ingredienser.

Dosering av tranbärsjuice

Per dag bör man dricka mellan 15-30 ml tranbärsjuice för bäst effekt. Väljer du istället att ta tranbär i form av kapslar, bör du följa doseringsanvisningarna på förpackningen, då doseringen kan skilja sig åt något mellan olika produkter. Att få i sig för mycket tranbär, t.ex. för att man verkligen gillar smaken eller för att man även dricker Vodka Cranberry eller Cosmopolitan på krogen, är dock ofarligt, och inget som bör leda till några biverkningar.

Allmänt om juicen och tranbär

Juicen görs helt och hållet av tranbär, som växer på en buske som tillhör släktet ljungväxter. Tranbär är röda till färgen och är mycket c-vitaminrika.

Var kan man köpa juicen och tranbärskapslar?

Både juice och kapslar säljs i välsorterade hälsokostbutiker, samt numera även i en del vanliga matbutiker med hälsoinriktning. Dessutom går det att beställa hem juice och kapslar via nätet om man föredrar det.

Tranbärsjuice kan ha effekt mot virus enligt en studie gjord vid St. Francis College, USA. Den antivirala effekten ska vara icke specifik d.v.s. ha effekt mot flera typer av virus som inte är besläktade.

Tips!

Du som tycker att det blir för tråkigt att dricka tranbärsjuice i dess rena form, kan även leta efter recept där tranbärsjuice ingår som en ingrediens. På så sätt kan du ändå få i dig juicen, fast på ett lite roligare sätt!

Tänk även på att det går utmärkt att frysa in juicen i iskuber och sedan använda dessa till att kyla ned andra drycker med. Då blir inte smaken lika stark. Du kan även äta färska tranbär då och då, dricka juice då och då och ta kapslar ibland för att göra vanan mindre enformig. Det viktiga är ju trots allt att du får i dig bären, inte hur du får i dig dem!